Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός  
Παναγιώτης Καράμπελας
Υποψήφιος Βουλευτής
Α' Θεσσαλονίκης
Share/Bookmark
 
Οι Θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. - Θεσμοί
1. Θεσμοί

Θεωρούμε τους θεσμούς ως τους θεμελιώδεις φορείς των νόμων του ελληνικού κράτους και ως τους βασικούς μοχλούς λειτουργίας και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία των θεσμών θα πρέπει να μεταβάλλεται ή να παύει μόνον μέσα από τις κατάλληλες συνταγματικές και καταστατικές αλλαγές.


1.1. Για την προστασία των Θεσμών

Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί της κοινωνίας μας θα πρέπει να προστατεύονται και, αντίστοιχα, ότι θα πρέπει να προβλέπονται και να εφαρμόζονται ποινές για όσους σκόπιμα παρεμποδίζουν τη νόμιμη λειτουργία τους. Ακόμα επειδή στους θεσμούς περιλαμβάνονται τα Ιερά και τα Εθνικά μας σύμβολα, θεωρούμε ότι θα πρέπει είτε να εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται για όσους τα προσβάλλουν ή τα καταστρέφουν, είτε να τιμωρούνται αυτοί που αποδεδειγμένα παρέλειψαν να τα προστατέψουν.


1.2. Για το Σύνταγμα της Ελλάδας

Θεωρούμε το Σύνταγμα της Ελλάδας ως τον καταστατικό μας Νόμο που θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστός και τηρούμενος από όλους τους φορείς και από όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας μας. Θεωρούμε ακόμα ότι η υποχρέωση σεβασμού του ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση φορέων που έχουν την δυνατότητα να το παρακάμπτουν ή να αρνούνται την εφαρμογή του, όπως είναι η Κυβέρνηση ή τα, ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση, όργανα της Δημόσιας Διοίκησης.

Πιστεύουμε ότι το Σύνταγμά μας παραβιάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια από τις Κυβερνήσεις και τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στα βασικά και μη-επιδεχόμενα αναθεώρησης άρθρα του που θεσμοθετούν τη σαφή διάκριση των τριών Εξουσιών, την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και την ισότητα όλων των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο Νόμο.

• Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με μια σειρά «συνταγματικών πραξικοπημάτων» επέβαλλαν τον έλεγχο της Εκτελεστικής επί της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας, την κυριαρχία της Κυβέρνησης επί της Βουλής και της Δικαιοσύνης.

• Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με μια σειρά από «ληστρικούς εκλογικούς νόμους» που δεν σέβονται την ισότητα της ψήφου όλων των πολιτών, κατήργησαν την ουσία της Δημοκρατίας μας, την αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης της Βουλής.

• Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με μία σειρά από προκλητικές ρυθμίσεις και Νόμους κατήργησαν την αρχή της ισότητας όλων των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο Νόμο και έδωσαν στη Βουλή αρμοδιότητες που ανήκουν στα όργανα της Δικαστικής Εξουσίας, προκαλώντας το αίσθημα δικαίου του Ελληνικού λαού με τον ισχύοντα «Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών» και τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού της«κοινοβουλευτικής ασυλίας».Δεσμευόμαστε να αγωνιζόμαστε πάντα και με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία του Συντάγματός μας, σε κάθε περίπτωση ή προσπάθεια παραβίασης, παράκαμψης ή αμφισβήτησής του, από οποιονδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικότερα για τη προστασία του Συντάγματός μας από τον τρόπο που λειτουργούν μέχρι σήμερα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ως αναγκαία την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου θεσμικού φορέα που θα έχει αρμοδιότητες «Συνταγματικού Δικαστηρίου», με αποστολή αφενός μεν την επίλυση των διαφορών και των αμφισβητήσεων που ανακύπτουν σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματός μας, αφετέρου δε την προδικαστική διερεύνηση και την απόφαση παραπομπής στα εκάστοτε προβλεπόμενα Δικαστήρια όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με θέματα νομικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως της «Ευθύνης Υπουργών» και της «Βουλευτικής Ασυλίας». Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων θεσμικών ρυθμίσεων, προτείνουμε την νομοθέτηση της ανάθεσης των δύο ανωτέρω αρμοδιοτήτων στην Ολομέλεια Εφετών του Εφετείου της Αθήνας.


1.3. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας θα πρέπει να είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, ανεξάρτητος, αδέσμευτος και θεματοφύλακας των Ιερών και των Οσίων της πατρίδας μας.

Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που γίνεται σήμερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή το κομματικό παζάρι που συμβαίνει πριν και κατά την διάρκεια της προεδρικής εκλογής φορτώνει τον Πρόεδρο με δεσμεύσεις και γραμμάτια προς εκείνους που τον επιλέγουν. Θα συμφωνούσαμε προς την κατεύθυνση της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, εφόσον οι αρμοδιότητές του έπαυαν να περιορίζονται στην εθιμοτυπία και του αναγνωρίζονταν ξανά οι αρμοδιότητες που προβλέπονταν από το σύνταγμα του 1975.

Πιστεύουμε ότι, σε ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήταν χρήσιμη η θέσπιση ενός «Συμβουλίου Αρίστων» που θα λειτουργούσε ως συμβουλευτικό όργανο του και θα απαρτίζονταν από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρχαιότερο των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχαιότερο του Διπλωματικού Σώματος, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, τον αρχαιότερο των Πρυτάνεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τους εκάστοτε Προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


1.4. Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση

Θεωρούμε ότι το σύστημα εκλογής κυβερνήσεων που υπάρχει σήμερα, έχει οδηγήσει την πολιτική ζωή της χώρας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «πρωθυπουργικής δικτατορίας», στα πλαίσια του οποίου έχουν υποβαθμιστεί τόσο το Σύνταγμα όσο και ο Κοινοβουλευτικός ρόλος των Βουλευτών που εγκαλούμενοι στην κομματική πειθαρχία ψηφίζουν, κατά το γνωστό, «Ναι σε Όλα».

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση και τη διόρθωση του προβλήματος αυτού και θεωρούμε αναγκαίο, ως πρώτο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, να υπάρξει αποσύνδεση των διαδικασιών εκλογής Κυβέρνησης από εκείνες της εκλογής Βουλευτών. Προτείνουμε δηλαδή την άμεση νομιμοποίηση των Κυβερνήσεων με την απευθείας εκλογή τους από τον λαό, οπότε και δεν θα χρειάζονται την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Βουλής για να κυβερνήσουν.

Θεωρούμε, ακόμα, ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στο δικαίωμα της επανεκλογής ενός ανθρώπου ως Πρωθυπουργού, σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επίσης και ότι θα πρέπει η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα να είναι ασυμβίβαστη με κάθε άλλη πολιτική ή επαγγελματική ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βουλευτικού αξιώματος.


1.4.1. Για τον καταλογισμό νομικών ευθυνών στα μέλη μιας Κυβέρνησης

Θεωρούμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου, και αυτό ισχύει και για τα μέλη της κάθε Κυβέρνησης. Για αυτό και προτείνουμε την αλλαγή του Νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών» προς την κατεύθυνση της εξομοίωσης του με τα όσα ισχύουν για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας.

Θεωρούμε ακόμα, και σε συμφωνία με όσα προαναφέρθηκαν στην παράγραφο 1.2., ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καταλογισμό νομικών ευθυνών σε μέλη μιας Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το «Συνταγματικό Δικαστήριο». Και, τονίζουμε, ότι πιστεύουμε πως θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη Βουλή και να μεταφερθούν στο «Συνταγματικό Δικαστήριο» οι αρμοδιότητες τόσο της διεξαγωγής των προανακριτικών διαδικασιών όσο και της άσκησης δίωξης κατά μελών μιας Κυβέρνησης.


1.5. Για τη Βουλή και τους Βουλευτές

Πιστεύουμε πως η Βουλή οφείλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της στήριξης της εκάστοτε Κυβέρνησης και να εστιαστεί στην ανάληψη του ουσιαστικότερου συνταγματικού της ρόλου που είναι η πραγμάτωση της Νομοθετικής Εξουσίας.

Θέλουμε μία Βουλή που θα αποτελείται από Βουλευτές που θα έχουν ανεξαρτησία γνώμης και θα μπορούν να την εκφράζουν χωρίς τους φόβους της «κομματικής πειθαρχίας». Από Βουλευτές που θα αναλάβουν ουσιαστικά το νομοθετικό έργο και που θα χρησιμοποιούν το διάλογο και τις συναινετικές διαδικασίες για να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία που θα απαιτείται για τη ψήφιση του κάθε νομοσχεδίου. Και θεωρούμε ότι η εφαρμογή της πρότασή μας για αποσύνδεση των διαδικασιών εκλογής Κυβέρνησης από εκείνες της εκλογής Βουλευτών, οδηγεί ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε σχέση με το δεύτερο συνταγματικό ρόλο της Βουλής, τον έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας και της Κυβέρνησης, θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Βουλή πρέπει να έχει το δικαίωμα της «πρότασης μομφής», όμως αυτή θα πρέπει να μπορεί να στρέφεται μόνον κατά συγκεκριμένων μελών της Κυβέρνησης, ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, και στηνπερίπτωση που μια «πρόταση μομφής» υπερψηφιστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, τότε το μεμφόμενο μέλος της Κυβέρνησης να πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με αποκλειστικά εσωκομματικές διαδικασίες, χωρίς καμία άλλη συνέπεια για την Κυβέρνηση.

Θεωρούμε ακόμα ότι για να περιοριστούν φαινόμενα όπως η εξάρτηση, η διαπλοκή, η διαφθορά ή η οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή της χώρας μας, θα πρέπει να θεσπιστεί περιορισμός στο δικαίωμα βουλευτικής εκλογής στις τέσσερις τετραετίες, και να απαγορευτεί τόσο η ταυτόχρονη εκλογή δύο ανθρώπων που συνδέονται με συγγένεια πρώτου βαθμού, όσο και η εκλογή τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια σε δύο διαδοχικές εκλογές.


1.5.1. Για τη Βουλευτική Ασυλία

Αποδοκιμάζουμε έντονα την ασύδοτη χρήση της κοινοβουλευτικής ασυλίας που, στο όνομα της προστασίας του βουλευτή για την άσκηση του λειτουργήματός του, έχει μετατραπεί σε «επαγγελματικό προνόμιο ατιμωρησίας» των βουλευτών.

Θεωρούμε ότι, σε συμφωνία με όσα προαναφέρθηκαν στην παράγραφο 1.2., η αρμοδιότητα και η ευθύνη για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την άσκηση νομικών διώξεων σε Βουλευτές και τη Βουλευτική Ασυλία θα πρέπει να πρέπει να μεταφερθούν από την Βουλή στο «Συνταγματικό Δικαστήριο», που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο τόσο για την άσκηση δίωξης όσο και για τη χορήγηση ασυλίας στους Βουλευτές.


1.6. Για τα Πολιτικά Κόμματα

Πιστεύουμε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να λειτουργούν κάτω από ένα αυστηρό και συνταγματικά οριζόμενο θεσμικό πλαίσιο που θα προκαθορίζει επακριβώς τον τρόπο της λειτουργίας τους.

Η συμμόρφωση των κομμάτων με το προβλεπόμενο για αυτά πλαίσιο και ο έλεγχος της εφαρμογής όλων των σχετικών διατάξεων που προβλέπονται για αυτά, θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση από τη Βουλή, την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και το Συμβούλιο της Επικρατείας.


1.7. Για τις Υποσχέσεις των Πολιτικών Κομμάτων και των Πολιτικών

Θεωρούμε ότι οι προγραμματικές διακηρύξεις του κάθε κόμματος καθώς και οι προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών θα πρέπει να θεωρούνται ως «νόμιμη ανάληψη ενοχικής υποχρέωσης» προς τους πολίτες έτσι ώστε, στην περίπτωση που αυτές δεν τηρηθούν μετεκλογικά, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απάτης.

Προτείνουμε, σε συμφωνία με όσα προαναφέρθηκαν στην παράγραφο 1.2., ότι αποκλειστικά αρμόδιο για την διερεύνηση και την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων «πολιτικής απάτης» θα πρέπει να είναι το «Συνταγματικό Δικαστήριο», σε αναλογία με τα ισχύοντα για την «Ευθύνη Υπουργών».

Ενδεικτικά προτείνεται να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ανάκλησης της Βουλευτικής ιδιότητας όσων αποδεδειγμένα ενήργησαν σε αντίθεση με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ή εφόσον το ζητήσει το 15% των ψηφοφόρων της εκλογικής τους περιφέρειας.


1.8. Για τις Εκλογές και το Εκλογικό Σύστημα

Πιστεύουμε ότι οι εκλογές, μαζί με τα δημοψηφίσματα, είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας σε κάθε χώρα που έχει πολίτευμα του τύπου της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν στην παράγραφο 1.4., θα πρέπει να γίνει αποσύνδεση των διαδικασιών για την εκλογή Κυβέρνησης από εκείνες της εκλογής Βουλευτών, σε αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Πιστεύουμε ακόμα ότι το σύστημα με το οποίο θα γίνονται τόσο οι εκλογές για την ανάδειξη Κυβέρνησης όσο και οι εκλογές για την ανάδειξη Βουλευτών θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά και να μην αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Κυβέρνησης.


1.8.1. Εκλογές Κυβέρνησης

Θεωρούμε ότι η χώρα μας χρειάζεται μία Εκτελεστική Εξουσία, μια Κυβέρνηση, που θα είναι υποχρεωμένη να σέβεται το ρόλο της και τους πολίτες, την ανεξαρτησία της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας και που δεν θα έχει τη δυνατότητα να θυσιάζει το σύνταγμα στο βωμό των κομματικών της σκοπιμοτήτων.

Θεωρούμε ακόμα ότι για να γίνουν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή αρκεί να θεσμοθετηθεί η πρότασή μας για απευθείας εκλογή της Κυβέρνησης από τον λαό. Η πρότασή μας μπορεί να πραγματωθεί με δύο εναλλακτικούς τρόπους.

Ο πρώτος είναι με την διεξαγωγή τελείως ξεχωριστών εκλογών για Κυβέρνηση ανά τετραετία, στο μεσοδιάστημα της τετραετούς θητείας κάθε Βουλής.

Ο δεύτερος είναι με την θεσμική κατάργηση της «αρχής της δεδηλωμένης» και την θεσμοθέτηση του ότι το κόμμα που πλειοψηφεί, έστω και σχετικά, στις Εθνικές Εκλογές σχηματίζει αυτόματα Κυβέρνηση τετραετίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Βουλευτών που εκλέγει.


1.8.2. Βουλευτικές Εκλογές

Πιστεύουμε εφόσον η Βουλή απελευθερωθεί από τα δεσμά της στήριξης της εκάστοτε Κυβέρνησης, δεν απομένει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την διεξαγωγή Βουλευτικών Εκλογών με εκλογικά συστήματα που αλλοιώνουν αριθμητικά τη βούληση και την έκφραση των Ελλήνων πολιτών.

Το εκλογικό σύστημα που προτείνουμε για τις Βουλευτικές Εκλογές είναι η «Απλή Αναλογική με ρήτρα ελάχιστου ορίου ψήφων», επειδή πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αναδεικνύει μια Βουλή που αντιπροσωπεύει πραγματικά τη θέληση του λαού και δίνει ουσιαστικό νόημα στα πολιτεύματα του τύπου της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, καθώς το σημερινό καθεστώς τους, με τον διαφορετικό αριθμό εκλεγόμενων βουλευτών ανά περιφέρεια, έχει εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την συνταγματικότητά του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία 20 μόνο μειζόνων εκλογικών περιφερειών με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, κάθε μία από τις οποίες θα εκλέγει με σταυροδοσία 12 βουλευτές, στο σύνολο τους 240 Βουλευτές από τους 300. Για τους υπόλοιπους 60, προτείνουμε να είναι όλοι Βουλευτές Επικρατείας και να εκλέγονται από τη «λίστα» των ψηφοδελτίων Επικρατείας του κάθε κόμματος που εισέρχεται στη Βουλή, με απλή αναλογική βασισμένη στο συνολικό αριθμό ψήφων που έλαβε το κάθε κόμμα σε όλη την επικράτεια.


1.9. Για την εκτέλεση Δημοψηφισμάτων

Θεωρούμε τα Δημοψηφίσματα ως ένα ουσιώδες στοιχείο ολοκλήρωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ζητάμε την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της εκάστοτε Κυβέρνησης να κάνει Δημοψηφίσματα για όλα τα κρίσιμα Εθνικά και Κοινωνικά θέματα.

Προτείνουμε ακόμα την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της Κυβέρνησης να διενεργεί δημοψήφισμα για οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί την ελληνική κοινωνία, εφόσον αυτό ζητηθεί από το 10% των Βουλευτών ή εφόσον το ζητήσει, με συλλογή υπογραφών, 1.000.000 Ελλήνων πολιτών.


1.10. Για τη Δικαστική Εξουσία

Πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη, από την Εκτελεστική Εξουσία, λειτουργία της Δικαστικής Εξουσίας αποτελεί ένα απαραίτητο και θεμελιώδες στοιχείο του Κράτους Δικαίου. Πιστεύουμε ακόμα ότι η αρχή αυτή δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα καθώς η ανωτάτη ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις.

Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση της ανάδειξης της ανώτατης ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και των προϊσταμένων όλων των Δικαστηρίων, με εσωτερικές εκλογές των μελών του Δικαστικού Σώματος, με παράλληλη θεσμοθέτηση ιδιαίτερα υψηλών ποιοτικών κριτηρίων για το βιογραφικό των υποψηφίων που θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές.


1.11. Για το «Πόθεν Έσχες» των Πολιτικών και των Δημοσίων Λειτουργών

Θεωρούμε ότι ένα πραγματικό «πόθεν έσχες» των Πολιτικών και των Δημόσιων Λειτουργών αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχουν διαβρώσει την πολιτική ζωή και μαστίζουν τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Προτείνουμε την αναθεώρηση της σημερινής νομοθεσίας προς μια κατεύθυνση που θα οδηγεί σε έναν πραγματικό, αποτελεσματικό και αληθινό έλεγχο του «πόθεν έσχες», των ίδιων των πολιτικών και των άλλων δημόσιων λειτουργών, των συζύγων τους και των πρώτου βαθμού συγγενών τους.


1.12. Για τη Θρησκεία και την Ορθόδοξη Εκκλησία

Αναγνωρίζουμε ότι η θρησκεία διαδραμάτισε πάντοτε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού, τόσο σε επίπεδο μαχών, όπου από τα αρχαία χρόνια οι αγώνες δινόντουσαν «υπέρ βωμών και εστιών» μέχρι το σύγχρονο «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», όσο και σε επίπεδο ηθικής και πνευματικής συγκρότησης της προσωπικότητας των Ελλήνων.

Πιστεύουμε ότι στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία που γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος καμίας θρησκείας ή δόγματος.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει επίσης να τηρούνται τα όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα και τους νόμους μας για την προστασία της «επικρατούσης θρησκείας της Ελλάδος», που είναι η «Ανατολική Ορθόδοξος του Χριστού Εκκλησία», αναγνώριση που το Σύνταγμά μας προσφέρει στην Ορθοδοξία σε ανταπόδοση των όσων και εκείνη προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος σε δύσκολες για την επιβίωσή του στιγμές.


1.13. Για το Συνδικαλισμό

Πιστεύουμε σε ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα έχει διαβρωθεί από έναν άκρατο κομματισμό και καθοδηγείται από μια κομματική συνδικαλιστική αριστοκρατία, που δεν διστάζει να λειτουργήσει σε βάρος των αληθινών συμφερόντων των εργαζομένων όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις μικροκομματικές ανάγκες των κομμάτων που τους ελέγχουν.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ανώτατου συνδικαλιστικού θεσμού, της «Σωματειακής Βουλής», στην οποία θα εκπροσωπούνται ευρύτερα όλες οι παραγωγικές και κοινωνικές τάξεις με τρόπο που θα εμποδίζει την εκδήλωση των προβλημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος.Η Σωματειακή Βουλή, μέσα από διάλογο, θα διαμορφώνει προτάσεις που θα προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα υποβάλλονται στην Κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθούν και να γίνουν Νόμοι του κράτους.


1.14. Για τις «Ανεξάρτητες Αρχές»

Θεωρούμε τις «Ανεξάρτητες Αρχές» ως ένα θετικό θεσμό, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδική σημασία, που αποσκοπεί στην ευρύτερη δυνατή προστασία του κάθε πολίτη από αυθαίρετες πράξεις των κρατικών οργάνων Διοίκησης.

Πιστεύουμε καταρχήν ότι η δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών σηματοδοτεί την ομολογία μιας Κυβέρνησης ότι αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά την Δημόσια Διοίκηση και την παραδοχή πως οι δημόσιοι λειτουργοί δεν σέβονται τα δικαιώματα του πολίτη, δεν λειτουργούν με τρόπο σύννομο και αποτελεσματικό και έχουν διαβρωθεί από τη, κομματική και άλλη, διαπλοκή και διαφθορά.

Πιστεύουμε ακόμα ότι καθώς ο θεσμός των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι σχετικά καινούργιος για τα Ελληνικά δεδομένα, δεν έχουν τεθεί με σαφήνεια τα όριά του.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές μπορεί μεν να είναι ανεξάρτητες από τη Δημόσια Διοίκηση, όμως δεν είναι ανεξάρτητες, δεν είναι πάνω, από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές μπορεί μεν να έχουν ως ρόλο την προστασία των συμφερόντων των πολιτών, όμως η προστασία αυτή δεν μπορεί να γίνεται ούτε σε βάρος της νομιμότητας ούτε σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.


1.14.1. Για τον «Συνήγορο του Πολίτη»

Θεωρούμε ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών από τις γραφειοκρατικές και τις αυθαίρετες πράξεις των οργάνων της διοίκησης όλων των επιπέδων και προτείνουμε την αναβάθμιση του με την παραχώρηση ουσιαστικότερων αρμοδιοτήτων ελέγχου και παρέμβασης σε αυτόν.


1.14.2. Για την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη. Παράλληλα, πιστεύουμε όμως και ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ασκείται αυτή η προστασία δεν θα πρέπει ούτε να έρχεται σε αντίθεση με το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον ούτε να δημιουργεί άλλοθι για τη συγκάλυψη παρανομιών.


1.15. Για τη Δημοσιογραφία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Πιστεύουμε ότι η ουσία και η ποιότητα μιας δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα και το επίπεδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που λειτουργούν σε αυτήν, ηλεκτρονικών και έντυπων. Για το λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία την άμεση θέσπιση κανόνων λειτουργίας των ΜΜΕ, με σκοπό την άρση του θολού τοπίου που υπάρχει σήμερα σε αυτά, τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους όσο και ως προς την ποιότητα και την τυχόν σκοπιμότητα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας που προσφέρουν.

Πιστεύουμε ότι το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση θα πρέπει να προστατεύεται ουσιαστικά από ελέγχους και παρεμβάσεις τόσο θεσμικών όσο και έξω-θεσμικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε τη λογοκρισία κάθε μορφής, είτε αυτή προέρχεται από κρατικά όργανα είτε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, και ζητάμε τη σύνταξη ενός δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας για τα ΜΜΕ.

Πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφία αποτελεί ένα λειτούργημα που στηρίζει και προστατεύει την δημοκρατία και την κοινωνία μας. Για το λόγο αυτό και ζητάμε την προστασία των δημοσιογράφων από πιέσεις και παρεμβάσεις κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Ακόμα, επειδή δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα της «εξαγοράς» δημοσιογράφων για να προωθούν την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση που θέλουν οι «νταβατζήδες» τους, ζητάμε τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους καθώς και την δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των δημοσιογράφων που πληρώνονται από μυστικά κονδύλια ή έχουν άλλες εξαρτήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως επίσης και όσων είναι γνωστό ότι χρηματοδοτούνται από μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών.

Πιστεύουμε ότι σε ένα χώρο έντονης ανταγωνιστικότητας και επιρροής, όπως ο χώρος των ΜΜΕ, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας σειράς από κανόνες που συχνά η εφαρμογή τους στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της Κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό και ζητάμε την αναβάθμιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σε θεσμική Ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου όλων των ΜΜΕ και την απεξάρτησή του από τον σημερινό έλεγχο της Κυβέρνησης.

Ακόμα όμως και στη περίπτωση της διατήρησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με τη σημερινής του μορφή, ζητάμε να περιέλθει σε αυτό ο έλεγχος και η διανομή των ραδιοσυχνοτήτων με αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία πραγματική ισοτιμία και των όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και να αλλαχθεί η δικαιοδοσία του από την επιβολή αυθαίρετων προστίμων στην άσκηση δικαστικών διώξεων που θα θεωρούνται ως αυτόφωρα αδικήματα και θα δικάζονται άμεσα.

Παναγιώτης Α. Καράμπελας © 2017