Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός  
Παναγιώτης Καράμπελας
Υποψήφιος Βουλευτής
Α' Θεσσαλονίκης
Share/Bookmark
 
Για τις γειτονικές μας χώρες
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, εκμεταλλευόμενη την Ελληνική επιχειρηματική διείσδυση σε αυτές και προβάλλοντας την ευρύτερη ιστορική Ελληνική Πολιτισμική Παρουσία σε όλα τα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία.

Ειδικότερα, σε σχέση με προβλήματα που έχουμε με γειτονικές μας χώρες προτείνουμε τα εξής:

Οι θέσεις μας για το μείζον Εθνικό θέμα της Κύπρου, οφείλουν να είναι ανυποχώρητες από τα όσα προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο: η μόνη δίκαιη λύση είναι αυτή που θα έχει ως βάση το σύνταγμα του 1960 και την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, σύμφωνα με τα 21 καταδικαστικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., για την εισβολή και κατοχή του νησιού από την Τουρκία, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις αποδοχής «πρωτοβουλιών» και παρεμβάσεων «καλής» θέλησης.

Οι θέσεις μας για την Τουρκία, πρέπει να είναι ανυποχώρητες από τα όσα προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο και να καθορίζονται με βάση το σεβασμό τους. Πιστεύουμε, ακόμα, ότι οφείλουμε να προασπίσουμε ενεργά, με προσφυγές σε Διεθνή Δικαστήρια και Οργανισμούς, τα δικαιώματα των Ελλήνων που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Να υποστηρίξουμε, οικονομικά και ως κράτος, όλες τις ατομικές διεκδικήσεις για επιστροφή των περιουσιών Ελλήνων που εκδιώχθηκαν από την Τουρκία.

Να ζητήσουμε την εφαρμογή της απόφασης που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1981, και την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ως προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Θράκη, πιστεύουμε ότι οφείλουμε να απαντήσουμε με την καταγγελία τους σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, με την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το άτοπό τους και, επιπλέον, με την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την οργάνωση των Ελληνικής καταγωγής Τούρκων πολιτών και την προβολή στα διεθνή fora μιας σειράς από αντίστοιχες διεκδικήσεις για αυτούς.

Τέλος, ως προς το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της χώρας μας θα πρέπει να καθοριστεί με άμεσο Δημοψήφισμα, στο οποίο ο ΛΑ.Ο’.Σ. θα τοποθετηθεί αρνητικά θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για γεωγραφικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους.

Οι θέσεις μας για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), οφείλουν να είναι σταθερά συνδεδεμένες με την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, ότι «Η ονομασία του κράτους των Σκοπίων δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» γιατί αυτό αποτελεί παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, οδηγεί στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και ανοίγει το δρόμο σε γεωστρατηγικές βλέψεις και διεκδικήσεις σε βάρος μας».

Ως προς το θέμα της εισόδου της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της χώρας μας θα πρέπει να καθοριστεί με άμεσο Δημοψήφισμα, στο οποίο ο ΛΑ.Ο’.Σ. θα προτείνει την άμεση συσχέτιση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα επίσημη ονομασία της και για όσο διάστημα διατηρείται η εκκρεμότητα της ονομασίας της η Ελλάδα να προβάλει βέτο στο να γίνει η FYROM μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι θέσεις μας για την Αλβανία, πρέπει να είναι ανυποχώρητες από τα όσα προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο και να καθορίζονται με βάση το σεβασμό τους. Οφείλουν επίσης να διαμορφωθούν με βάση το γεγονός του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών από αυτήν, τις απειλές «Μετά το Κόσσοβο η Τσαμουριά, μετά τον UCK ο UCC», καθώς και την ιστορική θέση του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου ότι «Η διεκδίκηση των εθνικών μας δικαιωμάτων στη Βόρειο Ήπειρο είναι υποχρέωση του Έθνους, Ιερά και Απαράγραπτος», ιδιαίτερα εκείνων που προσδιορίζονται σαφώς στο «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας».
Παναγιώτης Α. Καράμπελας © 2017